
05.03.23
נאום מנכ"ל עמותת בת דור ולהקת המחול קמע
מתוך ערב הבכורה למופע "בהקיץ" ואירוע ציון 20 שנים ללהקה בהרצליה (1.3.23)
ערב טוב מכובדי כולם,
אורחינו ממשרד התרבות, עיריית באר שבע, נציגי הקרנות והתורמים, רקדני העבר, עובדים מכל השנים.
תודה לכל מי שהגיע הערב לחלוק איתנו כבוד לציון 20 שנה להיווסדה של הלהקה וזו חגיגה כפולה שאנו משיקים הערב בבכורה את המופע "בהקיץ" מאת תמיר גינץ המנהל האמנותי והכוריאוגרף שלנו.
אי אפשר לדבר על להקת המחול קמע בלי להזכיר את ביה"ס בת-דור באר שבע. העשייה המחולית בבאר שבע התחילה לפני כ- 48 שנים עם הקמתו של ביה"ס בת-דור ע"י עליזה וולף. בשנת 1997 תפסה את מקומה של עליזה הגב' דניאלה שפירא שהזניקה את המוסד, עיבתה את מערך הפעילות ואת איתנותו הפיננסית על מנת שהמוסד יאריך שנים. לאחר ביסוס ביה"ס בעיר דניאלה חלמה על להקה שתהיה פלטפורמה בה ירקדו בוגרי בית הספר. המפגש שלה עם תמיר גינץ, הביא אותם כ"שני משוגעים"… לחלום ולהגשים ולהקים להקת מחול מקצועית ייחודית שחיה פועלת ונושמת בבאר שבע.
קמע נוסדה בשנת 2002 כיוזמה משותפת של דניאלה שפירא ותמיר גינץ כלהקת הבית של מרכז המחול בת דור באר שבע. בית הספר הכשיר את הגרעין הראשוני של רקדני הלהקה ועד היום מהווה חממה לדור העתיד של רקדני הלהקה ומנוהל כיום ע"י אור אבוהב, בוגר בית הספר בעצמו.
קמע נולדה בעידודו של מינהל התרבות דה-אז כאשר נילי כהן כיהנה בתפקיד מנהלת המחלקה למחול, ומר מיכה ינון היה ראש מינהל התרבות, לעצתם קראו לקמ"ע בהתחלה : קמ"ע- קבוצת מחול עכשווי, ….כדי לא לאיים בהקמת מוסד נתמך נוסף… ! ובכל זאת לאט לאט הלהקה שגרפה ביקורות נלהבות והקהל זרם להופעותיה, טיפסה ומיצבה את עצמה במסלול התמיכה ללהקות ולאחר כ 3 שנים כבר הוסב השם ללהקת המחול קמע – והפרשנות שהביא תמיר הוגה השם של "סימן המזל"- המזוזה – של המחול הישראלי – נחרטה על דגלנו.
ההופעה הראשונה שהתקיימה במאי 2003 זכורה במיוחד בשל יצירתו של גינץ "גן נעול", אשר עסקה בילדים על הספקטרום האוטיסטי. התהודה הגדולה לעבודה והביקורת כ"יצירת מופת" סללה את הדרך לנסיקתה של הלהקה.
היצירה "אורות הבמה" התקיימה בשנת 2005 והייתה ההפקה הגדולה הראשונה שהעלתה "קמע" וחשפה אותה לקהל הרחב כשהוזמנה למיטב היכלי התרבות בארץ. ביצירה זו התבססו ערכי הלהקה לראשונה: שפה דרמטית המשכללת טכניקה מאתגרת, ביצוע וירטואוזי, נרטיב שבמהותו הרפתקה רגשית והפקה אלגנטית ומוקפדת. ערכים אלו נשמרים עד היום כפי שזכינו לראות ממש הרגע באולם. אגב, בשתי יצירות הבכורה רקד גינץ בעצמו בתפקיד הראשי.
בשנת 2007 בהזמנת פסטיבל "קיפריה" בקפריסין, יצר גינץ את "כרמינה בורנה" למוסיקה של קארל אורף. יצירה זו הוזמנה לסיורים ברחבי העולם, כולל אירועי אולימפיאדת בייג'ינג 2008, והזניקה את הלהקה להצלחה בינלאומית ולסיורים שנתיים באירופה, דרום אמריקה ועוד כשהלהקה צוברת מוניטין וקהל בינלאומי נאמן.
בשנת 2014 סיימה את תפקידה בעמותה הגב' דניאלה שפירא, גינץ מונה למנהל אמנותי יחיד, ולמנכ"לית העמותה מונתה הגב' מרב צימנד. בשנה זו ביצירה "במדבר דברים" הציג גינץ שפה תנועתית חדשה השואבת את השראתה מהמקום, מהמדבר, מהמזרח התיכון ומהנוף הפיזי והדמוגרפי של הסביבה המקומית. העבודה נחשבת לציון דרך אייקוני בפיתוח שפת המחול הייחודית ללהקת המחול "קמע" וגררה שיתופי פעולה מעניינים, עם המוסיקאי והיוצר אבי בללי, אותו שמענו גם היום.
לצד יצירותיו של תמיר, משנת 2015, מעלה "קמע" במסגרת ערוץ רפרטואר בינלאומי, יצירות של גדולי הכוריאוגרפים בעולם וממצבת את קמע בשורה הראשונה עם הלהקות הנחשבות בעולם. בין עבודותיה העלתה הלהקה יצירות של הכוריאוגרף הענק נאצ'ו דואטו, מרקו גקה-החתום איתנו על בלעדיות, יוהאן אינגר, איציק גלילי ועוד. לפנינו צפויות הפקות נוספות מחו"ל וכוריאוגרפים שיבואו ליצור עם הלהקה ובמיוחד ללהקה.
בשנת 2019 סיימה מרב צימנד את תפקידה כמנכ"לית והתכבדתי להחליף אותה.
ערוץ נוסף בפעילות הלהקה, הינו קמע-האב, עידוד יוצרים ישראלים ותיקים וחדשים, בניהם בוגרי הלהקה ורקדני הלהקה. בעונה הנוכחית, נתנו במה לכוריאוגרפיות דנה מרכוס ועדי סלנט.
קמע הנה שגרירה נאמנה של העיר באר שבע בעשרות מופעים מדי שנה בארץ ובעולם ומפעילה בעיר את פרויקט "קמע בקהילה" מזה כעשור,פרויקט העשרה ומצויינות לכלל תלמידי המחול בבאר שבע ובנגב. כחלק מהחזון החברתי של הלהקה, צוות הלהקה וכל רקדניה מתגוררים בבירת הנגב וכולנו חלק בלתי נפרד מהקהילה התרבותית בעיר. אנו ממשיכים ללא לאות לפתח ולקדם את הלהקה ובשנתיים האחרונות הלהקה מפעילה קהילת מחול לאוכלוסייה הבוגרת בעיר, הן לרקוד והן לצרוך מחול. בימים אלו מושלמות העבודות לקראת חניכת אולם הבית החדש "אולם קמע" שישמש את הלהקה ויהיה פתוח בפני אומני המחול בכל הארץ לבוא ולהיחשף לקהל בדרום. אנו גאים בהצלחה לה זוכה הלהקה בארץ ובעולם, הביקוש להופעות השנה עמד על מעל ל – 130 הופעות והלהקה גדלה בהתאם כמתבקש.
את כל הפעילות הענפה אנחנו אף פעם לא עושים לבד:
תודה לרקדני הלהקה.
תודה לבוגרי הלהקה שהיו חלק.
תודה לצוות הלהקה.
תודה לפיזיותרפיסט שלנו תומר נובל, אשר איתו הקמנו את המרכז לבריאות הרקדן.
תודה לקרנית בסון האמונה על יחסי הציבור.
תודה לנרקיס שגב הגרפיקאית שלנו.
תודה לחברי העמותה והעומדת בראשם היו"ר מזל בובליל. במעמד זה נגיד תודה גם ליו"רים מהעבר מר רוביק דנילוביץ' ופרופ' עדי וולפסון.
תודה לקרן גודמן שמלווים מיום ההקמה, מנכ"לית הקרן אורלי ונציגת הקרן אליזבט הומנס.
תודה לקרן ברכה על שותפות בחזון, ד"ר טלי יריב משעל.
תודה לעיריית באר שבע, לעומד בראשה ראש העיר רוביק דנילוביץ' ולנציגה ראש מינהל תרבות מר יאיר נגיד.
תודה למשרד התרבות ולראשת מינהל תרבות הגב' גלית ווהאבה שאשו.
תודה אחרונה לאיש המיוחד שהלהקה היא מפעל חייו הלכה למעשה, לתמיר גינץ, על דרכו כיוצר – ככוריאוגרף ששפתו המחולית המרגשת והאמיצה בכנותה היא שפת הלהקה ולה קהל אוהדים נאמן שבזכותם אנחנו כאן. תמיר, כמנהל אמנותי, מקדיש מיום הקמת הלהקה את כל חייו לקידום הלהקה ונלחם יום יום על החזון- הדרך- המקצועיות והאמצעים, להצמיח את הלהקה לגבהים חדשים.
ערב טוב ולעוד הרבה שנים ומסיבות!